Maj 2021 är en månad som har föregåtts av digitala Majblomsbutiker och majbrasor till följd av den rådande pandemin. Smittspridningen får oss att byta traditioner som lämnar vidare vårt kulturella och sociala arv mot familjebegränsade evenemang som följer restriktionerna. Många evenemang digitaliseras för att inte behövas ställas in helt, men hur påverkas våra traditioner av denna digitalisering?

Jag älskade Valborg när jag var liten, den sprakande majbrasan, den glada stämningen och alla aktiviteter runt omkring. De varierade från år till år men inkluderade bland annat stövelkastning, grillning och  tipspromenader. Och om man hade tur kunde man få en liten godispåse med en russinask och en clementin.

Valborg 1986 blandades firarglädjen med allvar samtidigt som jag fick lära mig ett nytt ord: bequerel. Vi barn skuttade runt majbrasan och lekte utan att förstå innebörden av det som hade skett även om vi kanske fått se vissa fragment av Tjernobylolyckan på tv. Mitt liv fortsatte därefter som vanligt, men jag hade fått ett nytt ord som jag upprepade i de kartongtillverkade tv-apparaterna där jag som Hallåa för mina föräldrar presenterade nyheterna och visade upp sketcher ur Roy och Rogers mack. Ordet fick en annan innebörd allteftersom tiden gick men vikten av att fira Valborg har hållit i sig ända tills idag.

Nu är vi inne på det andra året i rad som vi inte kan fira denna högtid och jag undrar om den kommer att finnas kvar i framtiden? Kommer vi ens att ”ha tid” att ordna denna typ av evenemang i vår stressade digitala era? Kommer mina barn att minnas Valborg? Kommer de i så fall att minnas stunderna runt brasan i Ottervattnet eller en eld på en skärm?

Jag känner inte till resultaten från årets Majblommeförsäljning men troligtvis har antalet sålda blommor minskat mot tidigare år eftersom man i år endast kunnat köpa blommorna online och i vissa livsmedelsbutiker. Som jag ser det är hela grejen med Majblommorna barnen som säljer dem till stöd för att andra barn. Jag hoppas jag har fel, men hur många surfar in i en opersonlig webbutik och beställer hem dessa, om än viktiga, blommor?

Förra året fick vi föräldrar inte vara med på skolavslutningen eller ta del av barnens körsånger i kyrkan. Kanske blir det ett evenemang som livesänds online till slut om pandemin fortsätter eller är kyrkliga skolavslutningar en era som gått i graven?

Det blir troligtvis inget Midsommarfirande i år heller. Inga små grodor eller glada barn som skuttar runt en upprest bladförsedd stång med två relativt runda blomkransar. Kanske livesänds evenemanget från någon svensk ort med personer iklädda traditionella dräkter för att få till någon slags Midsommarkänsla?

Hur länge kommer pandemin att fortsätta att sätta käppar i hjulet för våra högtider och vilka traditioner kommer egentligen att finnas kvar post-corona? Strömmade evenemang kan ju trots allt aldrig förmedla samma känsla som ett fysiska evenemang, hur mycket man än försöker.