Ungefär ett år efter coronautbrottet kan jag konstatera att jag, än så länge och vad jag vet, klarat mig från coviden. Däremot har jag precis insett att jag har blivit smittad av en annan åkomma, resfebern …

Resdjävulen har satt käftarna i mig och jag känner febern sprida sig i blodet medan en nästan omärkbar men övertygande röst försöker övertala mig att utföra en handling jag inte borde göra just nu. ”Boooka, boooka”, viskar den i mitt inre. Nej, säger mitt sunda förnuft. Gör det bara, säger hjärtat, som väljer sida utan att ta reda på konsekvenserna av handlingarna.

Främst vill resdjävulen ta mig till Spanien och serverar dröm på dröm med vackra poolbilder som etsar sig fast i minnet även i vaket tillstånd.

Det är självklart inte bara jag som drömmer om Spanien. De mest sökta resorna under januari månad enligt flygresor.se visar nämligen att Spanien ligger i topp, följt av Thailand, Turkiet, USA och Förenade Arabemiraten.

Efter en lång och kall vinter omgiven av mörker är det kanske inte konstigt att man törstar efter sol och värme. Sommaren känns så långt bort och snön bara besvärlig. Tänk att få slippa alla vinterkläder och få byta ut powerbootsen mot sandaler som luftar tårna i smekande värme.

Det  som får mig att bli vakna upp och inse resfeberns inverkan på mitt liv är när jag klickar på en annons på sociala medier där en hotellkedja gör reklam för ett ”hotell med pool”. Ett desperat flyktförsök från verkligheten som inte ens inkluderar sol och värme. Jag klickar nu på annonser som inte tar mig till en specifik plats, bara det finns en pool …

Jag får inte ens särskilt mycket miljöångest när jag tänker på resandet, men skulle jag få det är det ju lätt att åtgärda. Pengar löser ju det mesta: De tar en förbi vaccinationskön och kan även användas efter resan, för att klimatkompensera.

Men varför ska det vara så spännande att resa iväg vart som helst? Äventyret, människorna, kulturen, maten, ja jag hittar med all säkerhet 101 bra ursäkter att åka till en annan plats.

Till slut inser jag: Resfebern är en undermedveten behovskänsla, skapad av de researrangörerna som efter en lång tystnad nu åter börjat publicera annonser i olika kanaler. Plötsligt känns behovet av att resa som en nödvändighet, något jag måste göra för att må bra. 

Finns det något vaccin som tar bort resfebern och skyddar mot mediernas försök till konsumtionspåverkan?